כדאיות כלכלית בפרויקט תמ"א 38/2 ותמ"א 38/1

פרויקטים של תמ"א 38 צברו תאוצה משמעותית בשנים האחרונות, כך שעוד ועוד דיירים מקבלים החלטה להצטרף לפרויקט בזכות היתרונות הרבים שלו. בעוד שהביטחון וההגנה שמציע הפרויקט באמצעות חיזוק הבניינים מפני רעידות אדמה, הם יתרונות שידועים לרוב הדיירים, הערך המוסף הכלכלי, שהוא תוצאה ישירה של הצטרפות לפרויקט, הוא סוגייה שהמודעות אליה פחות גבוהה. מהן התמורות העיקריות של תמ"א 38? מדוע זה משתלם כל כך מבחינה כלכלית? כל התשובות לכל השאלות שיאפשרו לכם לשדרג לא רק את מידת הביטחון שלכם, אלא גם את ערכה הכלכלי של הדירה שלכם.

 

התמורה המשמעותית ביותר שמציע פרויקט של תמ"א 38

המניע העיקרי בעטיו מחליטים דיירים להצטרף לפרויקט הוא הביטחון וההגנה שהוא מספק, שהרי מטרתו היא לחזק מבנה קיים וישן מפני רעידות אדמה.

מבנים שהיתר הבנייה שלהם ניתן לפני שנת 1980 אינם חזקים ויציבים מספיק, שכן הם נבנו לפני כניסתו לתוקף של התקן הישראלי המחמיר לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה (ת"י 413). המשמעות היא, שבהתרחש רעידת אדמה, הם עלולים לקרוס, והתוצאות יכולות להיות הרות אסון.

אם כן, המוטיבציה הראשונית שמניעה דיירים להצטרף לפרויקט כזה, קשורה לצורך הבסיסי בהגנה על חיי אדם ורכוש. מהבחינה הזו, תמ"א 38, אינה בגדר מותרות, אלא היא הכרח, הודות ליכולתה להציל חיים.

מעבר לתחושת הביטחון, שלא תסולא בפז, חשוב להכיר גם את היתרונות הנוספים שמציע הפרויקט.

בהקשר זה, חשוב לציין, כי ישנם שני מסלולים של פרויקטים. הפרויקט מהסוג הראשון מכונה תמ"א 38 1, שנקרא בשמו הנוסף "תמ"א חיזוק", והמשמעות שלו ברמה הפרקטית היא שיפוץ בניין קיים לצורך שדרוגו וחיזוקו על ידי חיזוק יסודות הבניין, מיגון המבנה ושיפוץ כללי של הבניין. הפרויקט מהסוג השני מכונה תמ"א 38(2), וגם "תמ"א הריסה" או "תמ"א פינוי בינוי", ובמסגרתו מתבצעת הריסה של הבניין הישן הקיים במטרה לבנות בניין חדש בהתאם לכללי הבנייה המעודכנים.

בכל אחד מן המסלולים כאמור, ניתנות תמורות כלכליות משמעותיות, אשר הופכות פרויקטים של תמ"א 38 לכדאיות כלכלית לדיירים.

התמורות האטרקטיביות הנוספות שמציע הפרויקט

 

במסגרת פרויקטים של תמ"א 38 מתבצעות פעולות נוספות, שהתוצאה שלהן היא עלייה משמעותית בערך הנכס ושיפור במראה הוויזואלי של הבניין, ובכלל זה: הרחבת שטחן של הדירות (במקרה של תמ"א 38(1)) או קבלת דירות מוגדלות וחדשות לחלוטין (במקרה של תמ"א 38(2)), הוספת ממ"ד לדירות, תוספת מרפסת שמש, תוספת מחסנים וחניות במרבית המקרים (וככל והדבר מתאפשר לפי היתר הבניה ומצב הבניין בפועל), הוספת מעלית, שיפוץ הלובי, המדרגות, החדרים הציבוריים והחזית של הבניין (במקרה של תמ"א 38(1)) או קבלת בניין משודרג וחדש לחלוטין (במקרה של תמ"א 38(2)).

 

התמורות אל מול הסיכונים

 

לא צריך  להכביר במילים בכדי להבין שפרויקטים מסוג תמ"א 38 משביחים ומעלים באופן מידי את ערכו הכלכלי של הבניין והדירות, וזו כשלעצמה סיבה מצויינת לשקול ברצינות להצטרף לפרויקט.

אולם, יחד עם זאת, אל לנו לשכוח כי פרויקטים של תמ"א 38 הינם מורכבים וסבוכים מבחינה משפטית וביצועית ועלולים לגלם בתוכם גם סיכונים לא מעטים, ומשכך, על העוסקים בדבר להכיר את התחום הכרה מעמיקה ומקצועית.

אין להתפשר בבחירת אנשי המקצוע ההולמים לביצוע וליווי הפרויקט, החל מהיזם, הקבלן, עורך הדין ויתר בעלי המקצוע הנוספים.

אם הנכם מעוניינים בביצוע פרויקט תמ"א 38 בבניינכם, הנכם צריכים עורך דין תמ"א 38, ואף רצוי שיתמחה בייצוג דיירים, ושיהיה רציני ומקצועי, ושיכיר את התהליך על בוריו, על מנת שיוכל ללוה אתכם ולהגן על האינטרסים שלכם אל מול היזמים שאיתם תעבדו.

מומלץ לקרוא כמה שיותר מידע על הפרויקט ולהבין מתחילת הדרך מהם השלבים שדרכם תצטרכו לעבור, כדי שתדעו בדיוק איזה איש מקצוע דרוש לכם בתחום המשפטי וכך שתוכלו לצלוח את הפרויקט וליהנות מהתוצאות הרצויות.